Vil Tauriderne sværme i år?

Tauriderne hører til i gruppen af ukendte stjerneskudsværme, mest fordi stjerneskudssværmen ikke er særlig aktiv. ZHR for sværmen er de fleste år på 5, så fra de bedste steder (mørkeste) i Danmark vil vi kunne forvente at se 3-4 stjerneskud i timen fra Tauriderne. Det er så lidt, så vi vil se flere sporadiske stjerneskud i timen end Taurider. Det kræver tålmodighed! Endnu værre ser det ud hvis der er en smule lysforurening, så når vi hurtig ned mellem nul og et stjerneskud i timen.

Men i år sker der måske lidt mere end ellers. Tauriderne har historisk set haft mindre udbrud, hvor antallet af stjerneskud per time har være fordoblet. Sidst Tauriderne havde et udbrud var i 2005. I år forventer IMO igen en eller anden form for forøget aktivitet. Om Jorden kun snitter området med ekstra mange meteor eller vi rammer midt i, kan man kun gisne om, da vores viden om fordelingen af partikler i sværmen er relativ begrænset. Men det er i hvert fald interessant nok til at vi bør holde øje med Tauriderne i år. Måske er vi heldige!

Visuelt er der flere klare stjerneskud i Tauriderne end mange af de andre stjerneskudssværme, og når Tauriderne har et udbrud så stiger andelen af klare stjerneskud yderligere, faktisk så stiger antallet af ildkugler fra 1% til 3-4%, hvilket er ret meget.

Et andet karakteristika for Tauriderne er at de bevæger sig langsomt, ca. halvt så hurtigt som Persiderne, det gør at stjerneskuddene fra Tauriderne ikke brænder ud så hurtigt og du har bedre tid til at nyde stjerneskuddet eller til at ønske i.

Udover oplevelsen, så er der en anden grund til at observere Tauriderne og det er at forbedre vores viden om fordelingen af partikler i sværmen, derved bliver vi bedre til i fremtiden at forudset sådanne begivenheder.

Hvornår skal du kigge?

Tauriderne har maksimum d. 7. november, men fordi sværmen er spredt så meget ud, kan du roligt gå ud og kigge en uge før og efter. Det vil kun ændre ganske lidt på hvor mange stjerneskud du ser. Hvis Tauriderne sværmer i år, så forventes det, baseret på de tidligere udbud. At et udbud vil falde i perioden 1. november til 11. november og måske “koncentreret” i dagene omkring d. 7. Usikkerheden er stor, men det skyldes at vi ikke ved særlig meget om fordelingen af partiklerne i sværmen.

Tauridernes radiant er tæt på Syvstjernen. Så i princippet kan du se Tauriderne fra kl. 19, hvor Syvstjernen og radianten står et pænt stykke over horisont, men der vil ikke være mange stjerneskud at se på dette tidspunkt. Det er bedre at vente til efter kl. 22, hvor radianten er kommet endnu højere op. Bedst er det at observere i tidsrummet mellem kl. 23 og kl. 02, hvor radianten står højest på himlen.

Hvordan Tauriderne har det med lysforurening kan du se i tabellen nedenfor, tabellen er for et “normalt” år. Hvis Tauriderne sværmer i år, kan du fordoble tallene. DK-kortet med farvekoden og forklaring hertil finde du her:

FARVE-
KODE
AFTENMIDNATMORGEN
344
233
222
1
22
111
111
111
010
0 00
0 00

Tabellen viser med alt tydelighed at Tauriderne er en sværm for de mørke steder.

Mere info om Tauride sværmen finde du her http://www.imo.net/calendar/2012#octdec