Camelopardaliderne færre end forventet

Camelopardaliderne, den nye stjernesskudssværm som skulle fylde nattehimlen med stjerneskud d. 24. maj, kom og gik til det forudsagte tidspunkt. Antallet af stjerneskud var bare meget lavere end forventet.

Mellem kl. 7 og 8 UTC (9 og 10 CEST) når sværmen op på en ZHR på ca 15, under en tiendedel af hvad der var forudsagt.

Grafen viser ZHR værdien for Camelopardaliderne, baseret på observationer. Antallet (ZHR) er det antal stjenreskud som kan ses fra et perfekt mørkt sted, hvor stjerneskudssværmens radiant står i zenith. Kilde: www.imo.net

Resultatet er alligevel imponerende, for det er første gang at man med den præcision har forudsagt en ny stjerneskudssværm! Noget der var utænkeligt for bare 15-20 år siden.

At antallet af stjerneskud var meget mindre end forventet, var næsten at forvente. Da kometen er meget lidt aktiv og ingen nogen viden hvor aktiv kometen var dengang for 200 år siden, da den tabte det støv, som Jorden bevægede sig igennem d. 24. maj.

Fremtiden for stjerneskudssværmen er knap så gloværdig. Dels har den nu fået stemplet ”flop” i øjnene af en stor del af befolkningen, fordi den i pressen lovede stjerneskudsstorm udeblev. Hvilket er rigtig ærgerlig, for det får færre mennesker ud under stjernehimlen, næste gang der er en stjerneskudssværm.

Et andet faktum som taler imod en gloværdig fremtid for sværmen er, at det kun var i år at Jorden bevægede sig igennem den ”tætte” del af sværmen. I de kommende år vil Jorden også bevæge sig igennem dele af sværmen, men mindre ”tætte” dele af sværmen, så dermed endnu færre stjerneskud.

Camelopardaliderne bliver derfor ikke en stjerneskudssværm vi fremover kan glædes over som f.eks. Persiderne. Men den har været med til at forfine forudsigelserne af fremtidige stjerneskudssværme, så dem (forudsigelserne) kommer vi helt sikkert til at se flere af.