Se et stjerneskud II – Sværmene

OBS! Se også Stjerneskud – Nyheder med kort holdbarhed, her giver jeg en aktuel opdatering, når der er en stjerneskudssværm i vente.

Jeg håber at du fik noget ud af tipsene i Se et stjerneskud I.

Her i det andet indlæg om stjerneskud, vil jeg sætte nogle mere realistiske tal på det antal stjerneskud du kan forvente at se fra din have eller sommerhus.

Men det skal for en god ordens skyld nævnes at tallene i tabellerne, er vejledende. Forstået på den måde at tallene kun tager højde for radiantens højde på himlen, som afhænger af tidspunktet. Og endnu vigtigere, så tages der i tallene højde for lysforureningen det sted du kigger fra. Hvor gode dine øjne er og hvor stort et område af himlen du ser ved jeg intet om, så de faktorer kan jeg ikke tage højde for.

Så brug tallene som en guide.

Udover de seks større stjerneskudssværme som jeg behandler her, så findes der 27 andre stjerneskudssværme. Som har det tilfælles, at de ikke er særligt produktive, så derfor har jeg fravalgt disse. Vil du se en komplet liste over stjerneskudssværmene så kig ind på IMO’s kalender.

Sådan bruger du tabellerne

Jeg har valgt at præsentere tallene i tabelform, en tabel pr. stjerneskudsværm.

Tabellerne er delt op i fire kolonner. Den første kolonne med en farvekode. Den anden med det antal stjerneskud du kan forvente at se pr. time om aftenen, fra to timer efter solnedgang til midnat. Tredje kolonne er midnatstimen. Og den sidste kolonne er fra kl. 01 til to timer før solopgang. Jeg har taget højde for sommertid, så det skal du ikke tænke på.

Farvekoden i den første kolonne er koblet til lysforurenigen. Farverne svarer til farverne på dette kort, som du måske allerede kender fra et af mine andre indlæg – Hvor mørk er de mørkeste steder? Mere om kortet og forskningen bag kortet, finder du her The Night Sky in the World

På kortet finder du det sted du vil observere fra, notere dig farven, som måske er gul. Herefter kan du gå ind i tabellerne, ved den gule farve og se det antal stjerneskud som du kan forvente at se.

En farvekode som mangler på kortet er farvekoden for en nat med fuldmåne. Fuldmånen giver så meget lys så det svarer til den orange farvekode (tredje nederst række i tabellerne).

Et eksempel:

Lad os sige at du bor i et af villakvartererne i udkanten af Næstved. Her er der en mørk gul farve på kortet. Går vi nu ind i tabellen for Quadrantiderne, så kan vi se at du kan forvente at se 9 stjerneskud pr. time fra Quadrantiderne om aftenen, 12 i midnatstimen og 23 stjerneskud pr. time om morgen.

Kører du en tur til Avnø Naturcenter, ca. 25 km syd for Næstved, så kommer du ud i et grønt / aquamarint område. Så ændres antallet af stjerneskud til 23 om aftenen, 32 i midnatstimen og 60 om morgen.

Så lysforureningen har stor indflydelse på hvor mange stjerneskud du ser.

Et himmelblåt sporadisk stjerneskud lyser op under Jupiter og Tvillingerne.

En gruppe af stjerneskud som jeg ikke har nævnt, men som du helt sikkert vil støde på derude, uanset tidspunkt og dato, er de sporadiske. Altså de stjerneskud som ikke høre til nogen sværm. Lad dem komme og overraske dig! Her er et fint himmelblåt eksemplar fra min leonidetur i 2000.

 

Stjerneskudssværmene

Tabellerne er opdateret d. 4. april 2015 til at gælde for stjerneskudssværmene i 2015.

Quadrantiderne

Quadrantiderne har et meget kort maksimum på kun et par timers varighed d. 4. januar 2015, omkring kl. 3. Desværre er der også fuldmåne d. 4., og der vil derfor være meget lidt at se.

Fordi Quadrantidernes radiant står ganske lavt på nordhimlen om aftenen, vil jeg afvige fra min normale holdning om, at det er ligegyldigt hvilken retning du kigger i. Om aftenen er de bedste retninger at kigge efter Quadrantider i vest, nord og øst i en højde på ca. 45 grader over horisonten. Du kan også kigge mod syd, men her vil der være længere tid mellem de enkelt stjerneskud.

Quadrantiderne er aktive i perioden 28. december til 12. januar, men med et meget lavt antal stjerneskud i timen.

 

Lyriderne

I april har vi Lyriderne som topper natten mellem d. 22. og 23. april. Lyriderne er bedst efter midnat og med en 4 dage gammel måne der går ned ved midnatstid, er forholdende god i 2015.

Lyriderne er normalt ikke synderlig aktive, hvilket også fremgår af tabellen som er beregnet ud fra et normalt maksimum med en ZHR på 18. Nogle år har Lyriderne dog mindre udbrud og i sådanne år, kan du være heldig og se op til 5 gange så mange stjerneskud, som vist i tabellen. I 2015 er der en lille chance for en højere aktivitet fra Lyriderne, men sæt ikke din lid til at Lyriderne kommer i hobetal, dertil er beregningerne for usikre!

Lyriderne er aktive i perioden 16-25. april.

 

Persiderne

Persiderne har maksimum natten til d. 13. august. Samtidig indikerer nogle modelberegninger at Jorden d. 12. om aftenen, vil passere tæt forbi en støvsky som komet Swift-Tuttle efterlod i 1862. Den bedste aften/nat i 2015 bliver derfor fra d. 12. kl. 23. morgengry næste morgen. Heldigvis er der nymåne to dage senere så Månen vil ikke genere.

Nu har jeg skrevet at den bedste aften/nat bliver d. 12. – 13., Persiderne er dog aktive i perioden 17. juli til 25. august, men med væsentlig færre stjerneskud. Det kan derfor anbefales at nyde synet i dagene op til og efter maksimum.

Persiderne er også kendt som Sankt Laurentiis tåre og er årets næstbedste m.h.t. til antal stjerneskud. Sværmen er klart årets bedste og mest børnevenlige når vi kigger på vejret som vi skal sidde ude i – Behagelige temperaturer og kun lidt vind.

 

Draconiderne

Draconiderne har maksimum d. 9. oktober, tidligt om morgen i Danmark. Desværre står radianten lavt på himlen om morgen, så vi vil gå glip af de bedst forhold, hvilket tabellen også viser. D. 8. om aften står radianten højt på himlen og forholdene vil være bedre selvom at der stadig er nogle timer til maksimum. Draconiderne kan ses fra mørket falder på kl. 20 til morgengry.

Månen er ny fire dage senere, d. 13. og vil derfor ikke genere med sit lys.

 

Orioniderne

Orioniderne har maksimum d. 21. oktober om morgen. Orioniderne kan kun ses fra omkring kl. 23 til morgengryet bryder frem omkring kl. 6. Månen som d. 21. lige har passeret første kvarter på vej mod fuldmåne, går ned omkring midnat. Observere du efter midnat vil Månen derfor ikke genere.

Orionidernes maksimum er bred, så hvis du har bedst tid til at observere dagen før eller efter d. 21. vil du kunne forvente, at antallet af stjerneskud kun vil være lidt lavere. Orioniderne er aktive fra d. 2. oktober til d. 7. november.

Orioniderne er stumper af Halleys komet der sidst var forbi solen i 1986. Orioniderne er en stabil stjerneskudssværm, som giver et pænt drys stjerneskud den morgen hvor sværmen har maksimum.

 

Leoniderne

Leoniderne har maksimum d. 17. november, omkring kl. 22. Den bedst nat til at observere Leoniderne i, er derfor natten 17. til 18. november. Månen går ned d. 17. omkring kl. 21.30, så Månen vil ikke genere udsigten til Leoniderne.

Som det også fremgår at tabellen, så er Leoniderne er en stjerneskudssværm for de morgenduelige. Sværmens radiant kommer op over horisonten omkring kl. 23, så før midnat, sker der ikke ret meget.

En spændende side af Leoniderne, er sværmens evne til at producere meteorstorme når sværmens moderkomet er i nærheden. Sidst moderkometen – 55P/Swift-Tuttle – var omkring solen var i 1998. I årene efter, ’99, ’00 og ’01 blev der set rigtig mange stjerneskud og nogle steder nåede mængden af stjerneskud stormhøjde (d.v.s. over 1000 stjerneskud i timen).

Efterfølgende har der været år med forhøjet aktivitet fra Leoniderne, sidst i 2009. Men ellers er vi nu inde i sværmens stille periode hvor ZHR er omkring 15. Næste gang 55P/Swift-Tuttle passere solen bliver i 2031/32.

 

Geminiderne

Geminidernes maksimum i 2015 falder d. 14. december omkring kl. 19. Hvilket giver os gode muligheder for at se mange stjerneskud om aftenen d. 14. Geminiderne kan ses kl. 18 og da Månen går ned kl. 19.30, har vil rigtig gode muligheder for at se mange stjerneskud hele aftenen. For de af os som holder ud til efter midnat vil betingelserne være optimale fra at se rigtig mange stjerneskud.

Nætterne før og efter d. 14. er der lidt færre stjerneskud, så de nætter kan varmt anbefales som back-up, hvis vejrudsigten for d. 14., ikke ser for god ud. Geminiderne er aktive i perioden 7-17. december.

Geminiderne er årets bedste stjerneskudssværm med rigtig mange stjerneskud, som er synlige allerede et par timer efter solnedgang til morgengryet begynder at slukke stjernerne. Tallene i tabellen nedenfor taler deres tydelige sprog om dette.

Vær opmærksom på at jeg har udvidet begrebet “midnat” for Geminiderne til også at inkludere timen mellem kl. 23 og midnat.

Geminidernes største minus er decembers kolde, fugtige og ustabile vejr. Så ofte er der kun nogle få timer med klart, men køligt og blæsende vejr. Overvinder du vejrets strabaser så belønner Geminiderne i den grad din udholdenhed!

5 thoughts on “Se et stjerneskud II – Sværmene

    • Hej Anders,
      Velkommen til en herlig hobby! 🙂
      Jeg håber at du får lejlighed til at se nogle af stjerneskudssærmenen i år, hvor månen ikke genere.
      mvh Tom

  1. Whaauuuu…… jeg så mit livs (59 år) længste stjerneskud i nat (d 15/ 12-13 kl ca 01 om natten). Kørte i bil på Møllevej i Jægerspris i sydlig retning, da jeg nærmest ud af øjenkrogen så et lille stjerneskud. Jeg syntes det så lidt mere gult ud end det plejer og kiggede op, og der…… på tværs af det 1. stjerneskuds retning og ca i min retning (en lille smule mod vest måske) kom en blålig kugle farende fra oppe over mit hoved og frem efter i en bue og forsvandt ud i “intetheden”. Jeg var helt målløs over hvor kraftigt og langvarigt det var, Også farven, som jeg heller aldrig har oplevet før. Og samtidig var månen fremme, stor og rund (dog ikke helt fuldmåne, tror jeg). Der var nærmest kun én stjerne at se på himlen (muligvis var det den planet, man plejer at kunne se).
    Har det blot været et almindeligt stjerneskud, eller er det noget andet, jeg har set?
    Er der mon andre, der har observeret det?
    Jeg skal også lige sige, at selvom det var lørdag nat, så havde jeg ikke været i byen ;-). Jeg var derimod på arbejde.
    Mvh M.J.

    • Lå i nat ude på vores trampolin i sovepose sammen med vores 7 årige datter og så Perseider og Mælkevejen. Det var en super oplevelse. Der var mange stjerneskud af blandet størrelse og varighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *