Meteorstøv i solnedgangen!?

Den 19. februar ca. kl. 18.05 kørte jeg ud af Vejlands Allé mod vest (på Amager for de som ikke er så kendt i Københavnsområdet), før jeg var nået til Bella Centeret, bemærkede jeg at himlen så lidt mærkelig ud mod vest, diset og med en stribet struktur. Tænke at det bare var dis. Da jeg havde passeret alle bygninger kunne jeg se at det var en ret isoleret skyformation. Med tydelige striber og en hvidlig eller hvid-blålig farve, som lysende natskyer. Striberne var ikke som lysende natskyer hvor striberne og skystrukturerne tit står meget skarp og tydelig, her var strukturerne diffuse i kanten som slet ikke så skarpe som “normalt”.

Da jeg nåede til Avedøre holme, kørte jeg af motorvejen og stoppede på Kystholmen og tog tre billeder med mobiltelefonen, inden jeg startede en tråd på www.astro-forum.dk. Mens jeg skrev falmede skyerne hurtigt og omkring 18.20-18.23 var der kun nogle svage røde striber tilbage. Tydeligvis belyst af en fjerne solnedgang.

Ubehandlet billede fra mobiltelefonen. Skyerne anes i det lysest område. Billedet er taget 18:16 CET.

Og nu til det store MEN. Det er ikke sæson for lysende natskyer! Og undervejes hjem kunne jeg ikke slippe tanken om, at i forbindelse med Tunguska-nedslaget, havde man en stribe af nætter med usædvanlig klart lysende natskyer over Skandinavien. Så jeg tænker om det jeg har set, er damp/støv-skyen fra Chelyabinsk-nedslaget, som nu er drevet over til os???

Jeg har prøvet at beregne den højde som skyerne skal være i, for stadig væk at blive belyst af solen, selv om at denne var 8 grader under horisonten, kl.18.20.

Kontrast og lys er justeret så skyerne med deres struktur bliver tydelige.

Skyerne skal op i en højde på omkring 60 km for stadig at være belyst af solen!!

Nogle kommentar og forslag? Andre som så noget?

20. februar – Opdatering!

Skyerne er også observeret d. 19. februar i England. Her til morgen d. 20. blev skyerne observeret fra Norge, denne gang med billeder og timelaps film. Takket være www.astro-forum.dk var observatøren forberedt – Link til observationerne og billeder.

22. februar – Opdatering

Der er dukket endnu et par observationer op af skyerne. Begge observationerne er fra d. 20. om morgen.  

Den ene observation er fra et fly i 35.000 fods højde (knap 12 km) over Birmingham – Det lykkes piloten at tage nogle meget flotte billeder. Ret usædvanlig, så kan skyerne ses på det sidste billede, selvom at solen er kommet op på dette tidspunkt. Det kan almindelige lysende natskyer ikke.

Den anden observation er fra Holland. Hvor Jan Tromp var ude at lufte hunden, da han bemærkede skyerne.