Observatoriet i Sabarat

Min kæreste og jeg er lige kommet hjem fra 14 dages bilferie i Sydfrankrig. Knap en uge af de 14 dage tilbragte vi i et område afgrænset af La Bastide de Besplas, hvor vi boede, i vest og Foix i øst.

På vejen til vores bestemmelsessted, ad D628, passerede vi igennem byen Sabarat. Her bemærkede jeg på vejen ud af byen, et observatoriet et godt stykke oppe af dalens skråning og blev nysgerrig. Der går dog nogle dage inden jeg får besøgt observatoriet og kigget nærmere på det.

Observatoriets smukke udsigt over byen Sabarat og dalen.

Observatoriet, som har en stor gul kuppel og er placeret utrolig smukt med udsigt til dalen og Pyrenærne, viser sig at have en forening tilknyttet – L’observatoire d’astronomie de Sabarat. Du finder deres hjemmeside her www.observatoire-sabarat.com

Observatoriets kuppel (6,3 m i diameter) illustrerer også solen i den planetsti som foreningen har lavet langs D628. En sti med en længde på 20 km, så stien opleves bedst på cykel eller i bil. Vi boede nær Uranus.

Skiltet i La Bastide de Besplas som fortæller om Uranus og planetstien.

Foreningen viser stjernehimlen og planeterne frem med observatoriets teleskoper hver fredag kl. 21.00 i juli og august. Desværre nåede vi ikke forbi observatoriet den fredag vi var i området, så jeg fik ikke besøgt observatoriet i åbningstiden.

Men hvis du er på ferie i Sydfrankrig i området vest for Foix og måske allerede har planer om at besøge Grotte du Mas d’Azil, så vil jeg forslå at du og familien afsætter en fredag aften til at besøge observatoriet i deres åbningstid.

Saturn er helt sikkert et flot syn i deres teleskoper her i juli og august 🙂