Geminider i månelys

Månen genere Geminierne med sit lys i år. Månen går ned kl. 5.15, hvilket giver en mørk time mellem kl. 5.15 og 6.15. Tabellen gælder for natten 13. til 14. december. Farvekoden for dit observationssted finder du på kortet nedenfor.
Find din farvekode på dette kort. Farvekoden bruger du i tabellen. Credit: P. Cinzano, F. Falchi (University of Padova), C. D. Elvidge (NOAA National Geophysical Data Center, Boulder). Copyright Royal Astronomical Society. Reproduced from the Monthly Notices of the RAS by permission of Blackwell Science.

Stjerneskudssværmen Geminiderne topper lørdag d. 14. december om morgen. Derfor er det natten mellem d. 13. og 14. december at du vil se flest stjerneskud fra Geminiderne.

Desværre er Månen kun tre døgn fra fuldmåne, så den vil give en masse lys på nattehimlen. Lys som vil genere udsigten til Geminiderne. Månens lys vil svare til at vi har en landsdækkende lysforurening med farvekode gul på kortet – Iøvrigt en skræmmende tanke!!

Det betyder, at uanset om du bor på landet eller i udkanten af en by, så kan du forvente at se maksimalt 16 stjerneskud pr. time om aftenen. Antal stjerneskud pr. time vil stige frem til midnat, hvor antallet vil stabiliserer sig på 27 stjerneskud pr. time. Et antal som er stabilt frem til Månen går ned kl. 5.15 Efter månenedgangen vil antallet af stjerneskud stige markant i timen mellem kl. 5.15 og 6.15. Efter kl. 6.15 begynder daggryet at gøre sig gældende på østhimlen. 

Bor du inden i byen, hvor lysforureningen altid svarer til farvekode gul eller værre, vil Månens lys ikke genere og du kan forvente at se det antal stjernskud du i forvejen vil kunne have set.

Geminiderne er aktive i perioden 7-17. december og derfor kan du også gå ud og observere dagene før og efter. Dog giver det ikke så meget mening at kigge i dagene efter d. 14., da Månen er endnu tættere på fuldmånen og derfor vil genere endnu mere. Samtidig med at stjerneskudsværmen er aftagende.

Bedre vil det være at kigge natten mellem d. 12. og 13. december. Fordi Geminiderne denne nat stadig er et døgn fra maksimum kan du ikke forvente at se det antal som tabellen angiver, men nærmere det halve. Den største forskel vil være at månen går ned kl. 4 og der derfor vil være to timer med mørke inden daggryet bryder frem.

God fornøjelse!