Sov i mørke

Okay, hvorfor skal vi bevare nattemørket? Mørket er jo alligevel kun til besvær!

Muligvis er mørket til besvær! Men det er naturligt og selv om at mennesket nu, i 134 år med elektriske lys, har øvet sig på at omstille sin indre døgnrytme til at følge det døgn som vi selv diktere med vores oplyste nætter. Så er og bliver vi ”blot” dyr med en døgnrytme indkodet gennem millioner af års udvikling! En udvikling som er sket og forsat sker på en jordklode hvor døgnet veksler mellem en lys dag med høj andel af blåt lys fra den blå himmel og en mørk nat, som kun til tider er oplyst af en måne. Overgangen mellem den mørke nat og den lyse dag er siden tidernes morgen blevet varslet med solopgangens og solnedgangens rødlige lys.

Denne vekslen mellem blåt, rødt, mørke, rødt og igen blåt lys ligger dybt indkodet i vores hjerner som den naturlige sekvens af lys. En sekvens som er med til at styrer hormonproduktionen i vores hjerner.

I vores moderne oplyste verden med fladskærme overalt, lys i hele hjemmet og gadelys, ser sekvensen af lys noget anderledes ud. Mere i retning af blåt, blåt, blå/mørkegrå, rødt og blåt lys eller skrevet med andre ord; Dagslys, PC/TV/stuebelysning, TV/udendørsbelysning, solopgang, dagslys. Det er jo ikke ligefrem den sekvens som hjernen er indkodet med! Og det betyder da også at vores hormonproduktion bliver ændret. Ændringer som har konsekvenser for vores helbred.

Indenfor de sidste 25-27 år, men specielt indenfor de sidste 10 år, har forskningen i sammenhængen mellem lys om natten og forskellige livsstilssygdomme, taget fart. Og de sammenhænge som bliver afdækket er overraskende og skræmmende. Indtil nu så er der afdækket mulige sammenhænge mellem lys om natten og følgende livsstilssygdomme:

• Tab af produktion (på grund af søvnproblemer)
• Søvnproblemer
• Prostatakræft
• Brystkræft
• Diabetes
• Angst
• Depression
• Overvægt

Der er derfor god grund til at skrue ned for dit, mit og samfundets forbrug af lys om aften og natten!

Noget så simpelt som at slukke tidligere for PC’en eller TV’et om aften, så hjernen får nogle timer uden skærmens blå lys, kan være med til at forbedre din søvn. Og ved at slukke/skrue ned for vores udendørsbelysning er vi med til at gøre natmiljøet mørkere. Så vores hjerner kan få det mørke som hjernen har brug for hver nat. Hvilket betyder at vores kroppe kan fungere optimalt om dagen og vi lever længere.

Du kan læse meget mere om nødvendigheden af nattemørket, hvordan det blå lys påvirker os og finde links til de videnskabelige undersøgelser på denne hjemmeside Sleep in the Dark

 

P.S. Synes du også at det er vigtigt at få en god nattesøvn? Så del denne side med dine venner på facebook, twitter eller et tredje sted.

En tanke om "Sov i mørke"

  1. Du har fuldstændig ret: den tiltagende lysforurening er hverken godt for mennesker i al almindelighed og amatørastronomer i særdeleshed. I det kvarter, hvor jeg bor, får flere og flere små lamper i haven. De oplades om dagen og lyser hele natten.

    Jeg har aldrig – heller ikke som barn – været bange for mørke. Og som voksen kan jeg mærke at mørke giver mit sind og krop ro. Jeg har ofte lyst til at åbne vinduet og råbe “Sluk lyset” ud i “nattelyset”.

Der er lukket for kommentarer.