Komet Lovejoy II

Weekenden har stået i komet Lovejoy’s tegn. Lørdag aften fik jeg bekræftet den lidt vage observation jeg havde gjort af kometen natten mellem fredag og lørdag. Første observation kan du læse om her, hvor du også finder søgekort.

Komet Lovejoy er den lille uldne stjerne i midten af billedet. Den syner ikke af meget. Den klare stjerne øverste til venster i billedet er Rigel i Orion. Du undre dig måske over at billedet er blåt? Det skyldes månelyset. Nattehimlen med månelys er lige så blå som daghimlen. Med det blotte øje er den blå farve svag og kan kun skimtes tæt på fuldmånen.

Tiltrods for det klare måneskin, lørdag aften, var Lovejoy nem fundet i håndkikkerten, som en relativ klar, rund tåge plet, ganske ulden i udseende, men med en lille svag kerne. Der var ingen hale at se som på billederne af kometen, men den var druknet i månelyset.
Den runde plet som udgjorde kometens hoved (koma) var ikke stor, cirka 5 bueminutter i diameter, hvilket er lidt større end vinkeldiameteren på Mare Crisium, det runde ”hav” øverst til højre på månen.

Udsnit af billedet ovenfor. Her er komet Lovejoy noget nemmere at se. Kometen ligner meget det jeg så i håndkikkerten.

Efter at have studeret kometen i håndkikkerten hentede jeg kameraet og tog en række billeder som jeg i løbet af søndag fik behandlet til billedet i dette indlæg.

Søndag aften var jeg igen ude, men kun kortvarigt for at bedømme kometens størrelsesklasse, altså hvor klar den var. Kometen bedømte jeg til omkring 5 ¼ størrelsesklasse, hvilket er tæt på den beregnet værdi. Så det tegner positivt, at kometen følger forudsigelserne for den klarhed.