Komet Lovejoys hale

Onsdag d. 7. var det klart da jeg kom hjem fra arbejd. Selvom at mine øjne, efter at have stirret ud i lyskeglerne fra bilens lygter, ikke var ordentlig mørketilvænnet, kunne jeg ikke lade være med at kiggede efter komet Lovejoy, straks jeg steg ud af bilen. Og kometen var synlig med det blotte øje! Som en svag ulden stjerne. Ikke imponerende klar, men så tydelige at der ikke var noget at tage fejl af.

I håndkikkerten, som jeg hentede kort efter, var kometens koma imponerende stor, 20-25 bueminutter, altså lidt mindre end månens diameter. Klarheden vurderede jeg til cirka 5,3, men den kan godt have været klarere.

Komet C/2014 Q2 Lovejoy d. 8. januar 2015. Halen er tydelig som en svag blålig stribe i retningen "kl. 10". Længden er mindst 5 grader. Visuelt kunne halen også skimtes, men her var den noget kortere, cirka 1,5 grad.

Månen var ikke nået op over horisonten da jeg så kometen, så det tegner godt for de næste uger, hvor månen ikke vil genere med sit lys.

Kort efter min observation kom aftens skyer.

Torsdag d. 8. klarede det op sidst på aftenen. Det gav mig lejlighed til igen at tage et kig på komet Lovejoy med håndkikkerten og nu havde jeg også kameraet med.

Visuelt, så kunne jeg svagt skimte kometen med det blotte øje, ikke så tydelige som dagens før, men det skyldtes månen som i modsætning til dagen før, hang højt på østhimlen som en fed aftagende måne. I håndkikkerten var kometens hoved stor og klar. Ganske svagt kunne jeg skimte en hale, som en kort forlængelse i retningen “kl. 10”. Halen havde en længde på cirka 1,5 grader i håndkikkerten.

Med kameraet på et almindelig fotostativ tog jeg en serie billeder, som jeg efterfølgende har behandlet i IRIS, et gratis program til behandling af astrobilleder. På billedet er halen tydelig og har en længde på mindst 5 grader, noget længere end i håndkikkerten.

Det bliver spændende at se hvor lange halen er uden månelys i de kommende uger.