Komet Lovejoy d. 24. januar

På forunderligvis klarede det op over Møn i går aftes, så jeg var en tur ude med håndkikkerten og et kameraet, for at kigge på komet Lovejoy.

Komet Lovejoy d. 24. janaur 2015 fra Møn. Billedet er en stak af 15 billeder, hvert billede med en eksponeringstid på 3 minutter. Linsen var en 200mm f:4 telelinse. Linse og kamera fulgte stjernerne ved hjælp af en ækvatorialmontering.

Kometen var synlig med det blotte øje som en ulden stjerne, måske lidt svagere end tidligere på måneden, men det er kun en mavefornemmelse, for jeg lavede ingen estimat af dens størrelsesklasse. I håndkikkerten var det lidt mere interessant for her havde den ulden stjerne en tydelige grønlig kulør og en svag hale strakte sig ud fra kometens hoved. Halens kunne følges over det halv synsfelt i håndkikkerten, det vil sige at halens længde var ca. 3,5 grader (7 fuldmånediametre). På billedet kunne jeg følge det stykke som strækker sig fra kometens hoved til den første klare stjerne i kometens hale.

Mens jeg kiggede på kometen i håndkikkerten, tog kameraet billeder, ført af en ækvatorialmontering. Ialt 15 billeder, som jeg i løbet af i dag har fået stakket og behandlet i PC’en. Det blev til billedet her i indlægget. Stjernerne er trukket ud til korte streger, da billederne er stakket på kometen.

Herligt med en klar komet!