En kæmpespiral med spiralarme

I slutningen af marts, nærmere d. 25., var jeg ude med min 20” dobsonian. Aftenens sidste objekt var inspireret af en tråd på astronet.dk om galaksen M101.

Opsøgningen af M101 var nem og ved laveste forstørrelse (73x) poppede galaksens spiralarme frem ved indirekte syn. For at forbedre indblikket i okularet skiftede jeg til en lidt højere forstørrelse på 79x. Her var spiralarmene også nemme, ved brug af indirekte syn og adskille klumper og fortætninger var synlig i armene. Flere af disse har deres eget NGC-nummer, som er vist på billedet. Klumperne og fortætningerne er gaståger med tilhørende nyfødte stjernehobe og stjerneskyer. Fascinerende at se detaljer i en anden galakse!

Skitse af spiralgalaksen M101. Galaksen indeholder mange gaståger og stjerneskyer som er synlige i en 20″ dobsonian. Skitsen blev til d. 25. marts ved en forstørrelse på 79x. Jeg har ikke forsøgt at pynte på skitsen, men har sat labels på de tåger og stjerneskyer jeg observerede.

Jeg brugte cirka 20 minutter på at kradse en skitse ned og skiftede så til en højere forstørrelse på 140x. Det skulle jeg have gjort tidligere, for dels blev der flere detaljerne synlige, dels blev de der var tydeligere.

Desværre så var klokken mange nu og næste dag var en tirsdag, så alt i alt blev det kun til cirka 30 minutter med M101. Galaksen indeholder rigtig mange detaljer, så jeg kunne nemt have brugt et par timer mere på at observere de mange små detaljer.

Jeg vil genobservere M101 til næste forår og så sætte en stor del af aftenen af til denne ene galakse.