Sølvstriber i den lyse nat

Her i den skønneste årstid, skulle man tro at stjernerne havde det svært med de lyse nætte vi er beriget med i Danmark. Det har de også, men selvom at de har det svært, så er det ikke umuligt at kigge stjerner, og derfor jeg er tit derude under nattehimlen, selv her i juni og juli.

Når jeg nu står derude under stjernerne og den mørkeblå nathimmel, så kan jeg ikke lade være med at kigge på solnedgangen som jo altid er smuk med de orange og rødlige farver. Men engang imellem bliver solnedgangsfarverne brudt af sølvblå striber og penselstrøg – Så ved jeg at der er lysende natsky på spil!

Sammen med solnedgangsfarverne, danne de sølvblå skyer et flot syn som har lidt mystik over sig. Medvirkende til “mystikken” er sikkert at skyerne ikke ligne andre skyer, med deres fine striber, bølger og penselsagtige strøg og så det uvante sølvblå skær de har. At skyerne i sig selv rummer flere rigtige mysterier gør dem lidt mere fascinerende at se. Faktisk ved videnskaben ikke ret meget om lysende natskyer, andet end det mest grundlæggende, så som at skyerne befinder sig i 80-90 km højde og består af vandis. Præcis hvordan de dannes og hvorfor er åbne spørgsmål, som videnskaben stadig søger konkrete svar på.

Nå, men jeg vil ikke fylde dette indlæg med en masse fakta om lysende natskyer, for det vil bare blive en gentagelse af det som allerede findes på nettet. Så jeg vil henvise den engelske udgave af Wikipedia som efter min mening har en god og omfattende beskrivelse af lysende natskyer (Noctilucent Clouds).

Ellers vil jeg overlade resten af indlægget til lidt billeder af lysende natskyer og en opfordring til at gå ud i sommernatten omkring midnat og spejde mod nord, måske er du også heldig at se de mystiske sølvblå skyer 🙂

Klik på billederne for at se dem i stor størrelse.

Lysende natskyer, d. 26. juni ca. kl. 23.45. Opdagede skyerne lige før jeg gik i seng, så det blev kun til billeder til et enkelt panoramabillede. De lysende natskyer fyldte det meste af solnedgangen, imponerende!

14. juni, midnat. Et flot udbrud af lysende natskyer, som jeg igen opdagede, da jeg lige skulle tjekke stjernehimlen inden jeg gik i seng.

Et ældre billede fra 27. juni 2010. Vi havde været på besøg i Nordsjælland og da vi kom hjem omkring kl. 01, så jeg denne smukke gruppe lysende natskyer. Det som er mest fascinerende, er den utrolige bølgestruktur der er i skyerne. På det næste billede har jeg lavet et udsnit så strukturen er nemmere at se.

Udsnit af billedet ovenover som viser bølgestrukturen i de lysende natskyer.

 

2 thoughts on “Sølvstriber i den lyse nat

 1. Hej Tom

  Jeg ved at ovennævnte periode for længst ligger bag os. Men jeg er i gang med at nærlæse alle dine indlæg og derfor kommenterer jeg nu.
  Jeg vil bare sige at du var en heldig kartoffel, at du i år har set natskyer 2 gange. Jeg bor i nordsjælland og var også ude i juni, men så ingen i år. Sidste år var jeg mere heldig. Dine billeder er så smukke. De er jo på højde med Jesper Grønne´s !.
  Astrohilsen
  Niels

  • Sidste år (2011) var der rigtig mange tilfælde af lysende natskyer, vist nok rekord mange observationer på verdensplan. I år var det kun i juni at jeg så dem. Juli druknede i almindelige skyer og var generelt også fattig på lysende natskyer i år.

   Tak for de pæne ord om mine billeder.

   Astrohilsner
   Tom

Der er lukket for kommentarer.