Første SQM-måling – Avnø Naturcenter

I mandags, d. 12. november, havde vi AFFS’s månedlige møde på Avnø Naturcenter. Et møde med et godt foredrag af Bjarne om CCD’ens historie, udvikling og funktioner. Op til mødet havde jeg i den nyhedsmail, hvori jeg annoncerede mødet, været så uforsigtig at skrive, at ved klart vejr vil vi observere efter foredraget. At skrive sådan noget er en sikker bøn om skyer! Men utrolig nok var det klart i mandags, om end med høj luftfugtighed!!

Så jeg benyttede mig af lejligheden til at lave den første SQM-måling af nattehimlen over Avnø, som jeg annoncerede her Hvor mørk er de mørkeste steder. Målingen gav en himmel på 21,35 mag/arcsec^2. Hvilket er ganske godt. Men ikke helt så godt som de 21,43 mag/arcsec^2 jeg målte, da jeg nåede hjem til min baghave på Møn en time senere.

Grunden til at Avnø ikke var bedre i mandags, skal nok søges i at en af ”naboerne” knap 2 km borte, havde tændt den helt STORE udendørslampe. Hvilket gav et akut tilfælde af lysforurening over Avnø og det sydvestlige hjørne af Svinø!! Af ren nysgerrighed kørte jeg forbi stedet på vej hjem, men kunne ikke se andet end en stor villa, ved siden af alt lyset. Resten var skjult bag buske/træer. Så jeg ved ikke om det var ridebanen, deres græsplæne eller en byggeplads der var oplyst på denne groteske måde.

Lysforurening over Svinø og Avnø, set fra tårnet. Bemærk Karlsvognen lige over lyset. Normalt er det lyskuplen over Næstved du kan se i denne retning. Men d. 12. november var lyskuplen druknet i lyset fra en villa, et par kilometer fra Avnø Naturcenter. Aftenens høje luftfugtighed er med til at forstærke effekten af lysforureningen.

Hvad tænker de mennesker dog på? Det er jo et lysende klart tilfælde af energi- og pengespild at lyse himlen og Avnø op på den måde!

Det skal siges, at det er første gang, at jeg oplever så voldsom en kilde til lysforurening tæt på Avnø, og jeg går stærkt ud fra at det var et tilfælde at det var tændt så “sent” i mandags.

Så kan man jo spørge om lyset ødelagde nattehimlen over Avnø Naturcenter? Det er lidt svært at svare på da, mine øjne ikke var ordentlig mørketilvænnet, men mine erfaringer fra min baghave. Siger mig at Mælkevejen vil begynde at lide skade. Den vil stadig være rigtig flot, men de fine og svage strukturer der gør Mælkevejen rigtig imponerende, vil begynde at drukne i det ekstra lys. Nordhimlen var i hvert fald ødelagt og det nordlys som der måske var synlig mandag aften, ville være druknet i lyset.

Så brug udendørslyset med omtanke! Og sørg for at rette lyset derhen hvor der er brug for det. Der er ingen grund til at forsøge at lyse stjernerne op!

2 tanker om "Første SQM-måling – Avnø Naturcenter"

 1. Hej Tom

  Først til sidst i artiklen nævner du nordlys. Vi har rigtig nok ikke haft ret meget nordlys i DK i år. Jeg kan ikke se at du har skrevet noget om nordlys før, i din blog. Er det ikke et emne du kunne tage op, eller er det kun lige netop nu, de mest aktuelle himmelfænomener, du selv observerer, og derfor skriver om?
  Astro hilsen
  Niels

  • Jeg tager primært de himmelfænomener op som jeg observere her og nu. Så det er derfor jeg endnu ikke har lagt nogle indlæg ud med nordlys. Men der kommer helt sikkert et eller flere indlæg om og med nordlys.
   Astro hilsner
   Tom

Der er lukket for kommentarer.