Toutatis 20 år efter

En klar december aften for 20 år siden, mødtes fire mand i Urania observatoriet, med en mission. At se en lille asteroide, eller et mindre bjerg hvis vi regner om til jordisk forhold, suse forbi Jorden i kun 3,6 millioner kilometers afstand. De fire mand, var Ole, Lars, Poul og et nyt medlem, mig, som lige havde meldt mig ind i NAFA tre måneder tidligere.

Sidst på aftenen d. 12. december, lykkes missionen, takket være nogle søgekort i et amerikansk magasin og Pouls utrolige stedsans på himlen.

Et radarbilleder af 4179 Toutatis. Billedet blev lavet i 1996 med NASA's store Goldstone antenne. Kilde: www.wikipedia.org

Der, blandt alle stjernerne var der en lille stjerne som relativt hurtigt, kravlede afsted mellem de andre stjerner. Hurtig nok til at man nemt kunne se dens bevægelse i forhold til de andre stjerner indenfor 5-10 sekunder. Så hurtig plejer tingene altså ikke at flytte sig, deroppe på himlen. Men det var fascinerende at se og jeg har ikke glemt oplevelsen endnu!!

Nu 20 år senere og næsten på dato, gentager 4179 Toutatis turen forbi Jorden. Okay det er femte gang siden 1992 at 4179 Toutatis passere Jorden, så, så usædvanligt en begivenhed er det heller ikke. Men denne gang har jeg tænkt mig at ville se passagen. – Om Toutatis og vejrguderne vil!

4179 Toutatis er tættest på Jorden d. 12. december, ca. kl. 5 om morgen, hvor asteroiden passere os i en afstand på 6,9 millioner km. Næsten den dobbelte afstand i forhold til 1992. Vi kan dog ikke se 4179 Toutatis fra Danmark om morgen, men når mørket er faldet på om aftenen vil asteroiden stå relativ højt på SØ-himlen, i de sydligste dele af stjernebilledet Fiskene. Og de efterfølgende dage i den nordlige del af Cetus – Hvalfisken. Så 4179 Toutatis er over den værste dis, set her fra Danmark.

Position af 4179 Toutatis i forhold til horisonten og stjernerne i perioden, 10. til 17. december 2012, kl. 17. Kortet viser stjerner til 6,5 størrelseklasse. Klik på kortet for at download et pdf-dokument. Nederst i indlægget finder du detailkort, der gør det noget nemmere at finde 4179 Toutatis.

Det er ikke kun d. 12. at du kan se 4179 Toutatis. Du vil kunne følge dens færd mellem stjernerne i dagene omkring d. 12. Men det er dog i perioden 10-17. december at asteroiden er mest spændende at følge, da den bevæger sig hurtigst mellem stjernerne i disse dage.

Jeg har selv tænkt mig at bruge min 150 mm Schmidt-Newton, men hvis du vil ud og kigge efter 4179 Toutatis, så skal du bruge et teleskop med en linse / spejl med en diameter på minimum 80-100 mm. Mindre kan måske også gøre det, men så skal du observere fra et mørkt sted og være velbefaren i at observere visuelt. Ellers vil du ikke få så meget ud af at forsøge.

De samme søgekort, som jeg selv vil bruge ved teleskopet når jeg skal ud og lede efter 4179 Toutatis, kan du downloaded her som pdf-filer.

På alle detailkortene er de svageste stjerner mindst en størrelsesklasse svagere end 4179 Toutatis. Så hvis du kan se alle stjernerne på kortet, så kan du også se 4179 Toutatis. Det er bare et spørgsmål om at finde den.

På detailkortene er kun hver anden time markeret. Og på oversigtskortene er 4179 Toutatis position kl. 17.00 markeret, hvilket også starttidspunktet på detailkortene.

4179 Toutatis Oversigt 10-15 december 2012 kl 1700

4179 Toutatis Oversigt 13-17 december 2012 kl 1700

17/2-2013
Har ryddet lidt op i filerne på grib-stjernerne.dk, så de detaljerede søgekort har jeg fjernet.
Mvh Tom

2 tanker om "Toutatis 20 år efter"

 1. Hej Tom,
  Fantastisk at høre om Toutatis igen. Fotograferede den selv for mange år siden hvor den viste sig som en lille streg blandt stjernerne. Fik aldrig set den visuelt og oplevet bevægelsen “live”. Håber der kommer en klar aften så jeg kan få det set denne gang:-)

  • Hej Niels,

   Jeg har aldrig fotograferet Toutatis, men glemmer ikke synet af den lille stjerne der kravlede afsted mellem de andre stjerner. 🙂
   Ligesom dig, går jeg også og tripper, mens jeg krydser fingre for at der må komme en klar aften.

Der er lukket for kommentarer.