Har du set PanSTARRS?

Hvis du ikke har set komet PanSTARRS endnu, så læs videre, så vil jeg forsøge at forklare hvordan du finder og ser kometen.

Komet PanSTARRS er stadig ganske klar og nem at finde i aftenskumringen. Men det kræver at du bruger en håndkikkert og har en vesthorisont uden for mange træer og bygninger til at spærre udsynet. Og tålmodighed.

Den metode jeg bruger når jeg skal finde PanSTARRS er at starte tidligt, faktisk allerede ved slut af borgelig tusmørke, hvilket her i marts og starten af april er ca. 40 minutter efter solnedgang. Jeg har på forhånd undersøgt i hvilken kompasretning at kometen er i, og det er mellem vest og nordvest at kometen er i disse uger.

Med den viden begynder jeg at afsøge vesthimmel, med min håndkikkert.

Håndkikkert, prismekikkert, jagtkikkert, binokular, osv..... Kært bart har mange navne. Og jeg bruger håndkikket og prismekikkert i flæng. Så for at udrydde enhver tvivl, så lad mig slå fast at det er den kikkerttype der er vist på billedet jeg taler om. Du har den nok allerede i huset et sted måske under et andet navn.

Jeg starter afsøgningen i retningen vest og med håndkikkertens synsfelt i græshøjde. Så svinger jeg stille og roligt håndkikkertens synsfelt med nord, mens jeg holder øje med hvad der passere igennem synsfeltet. Når jeg når til eller lidt forbi nordvest, stopper jeg afsøgningen og løfter synsfeltet et halvt synsfelt. Og så svinger jeg tilbage til vest. Hvor jeg igen løfter synsfeltet et halv synsfelt og svinger tilbage mod nordvest.

Sådan forsætter jeg, til jeg er sikkert på at have passeret den højde over horisonten som kometen befinder sig i. Hvis det er 14 grader og håndkikkertens synsfelt er 7 grader, så vil jeg tage mindst 5 afsøgninger frem og tilbage.

Hvis jeg så ikke finder kometen, så er det at der er brug for tålmodigheden.

Fordi så gentager jeg afsøgningen igen og igen, indtil kometen pludselige dukker op i synsfeltet. Som en lille, men tydelig tåget ”stjerne” og med en kort og meget tåget hale der peger næsten lodret op fra horisonten.

Når du har fundet kometen, så er det blot at notere sig retningen og derefter følge kometen, mens mørket falder på og halen bliver tydeligere.

Det jeg har beskrevet ovenfor er med en meget tidlig start på afsøgningen. PanSTARRS er nu så høj på himlen, så hvis du venter med at begynd afsøgningen af vesthimmelen til 1 time og 15 minutter efter solnedgangen. Så er det blevet så meget mørkere, at du nok vil kunne finde kometen i første eller anden afsøgning.

Eneste minus ved at starte afsøgningen senere, er at kometen er kommet længere ned på himlen, så du har kortere tid til at følge den i, inden udsynet til den bliver spærret af dis, træer eller naboens hus.

OBS! Søgekortene jeg skriver om, er fjernet fra serveren da de er forældet og derfor ikke skal fylde på serveren. 16-10-2013 Tom Axelsen

Jeg har lavet fire søgekort som forhåbentlig kan hjælpe dig med at finde kometen. Det ene par korten dækker perioden 20. til 27. marts kl. 19.15 og kl. 19.52, og det andet par dækker perioden 27. marts til 2. april kl. 19.30 og kl. 20.06. Tidspunkterne passer cirka med slutningen af borgelig tusmørke og ved slutning af nautisk tusmørke.

Søgekortene viser godt nok stjerner, men det er er kompasretningerne (verdenshjørnerne) og så kometens højde over horisonten som er de vigtigste informationer som kortene indeholder.

Da det er de informationer som skal bruges for at finde kometen med den metode jeg har beskrevet ovenfor.

På kortene er der også vist hvor meget synsfeltet i en almindelig 7×50 håndkikkert dækker. Og højden er givet med et interval på 7 grader, hvilket svarer til synsfeltet i en 7×50 håndkikkert. På kortene kalder jeg håndkikkert for en prismekikkert, men det er blot to begreber for den samme type kikkert. Måske har du har en tilsvarende kikkert et sted i huset under et tredje navn!?

Jeg håber at denne vejledning kan hjælpe dig med at finde og se komet PanSTARRS. Hvis du har nogle spørgsmål til dette indlæg, så tøv ikke med at skrive til mig i kommentarfeltet.

 

 

2 thoughts on “Har du set PanSTARRS?

 1. Hej Tom.

  Endelig dukkede den lille bandit frem af mørket. Den 23. marts, hvor du selv var ude, med optimale vejrforhold, spottede jeg omkring ved 8 tiden kometen. Der var ren jubel. Det skete med min lille 8×40 kikkert. Så var det med at komme igang med at fotografere med mit lille kompakt systemkamera. Desværre har jeg ikke en adapter til mit kamera, som passer på mit billige Aldi telescope, så Panstarrs blev kun taget uden kikkert.
  Men det var ikke kun vejret som hjalp. Mange tak for dine søgekort og din beskrivelse af, hvordan man fanger kometen. De andre dage har jeg kikket i en helt forkert retning og deraf selvfølgelig ingen komet. Så dine kort med retning og højde, var en meget stor hjælp. Denne gang havde jeg også elektronisk kompas på mobilen, så pejlingen var helt perfekt. Også idag den 24. marts var jeg ude og fik den på kamera, selvom skyerne denne gang drillede og tilsidst spolerede det hele. Men jeg er meget tilfreds, uagtet den er lille og ufokuseret, så er og bliver det en komet, en af de meget sjældne gæster vi får besøg af i vort solsystem. Tak fordi du gjorde det muligt for mig at opleve dette syn.
  Med komet hilsen fra Niels.

  • Herligt at du havde succes med at fange den lille bandit til PanSTARRS! Tillykke med fangsten!
   Jeg er glad for at søgekortene hjalp dig med at finde PanSTARRS. For det vil være et heldigt tilfældighed at finde kometen uden at vide hvor du skal kigge, da den står så godt gemt i solnedgangens sidste glød.

   Der var alt for mange skyer i går over Møn til at jeg kunne se kometen. Men i aften var jeg sent hjemme fra arbejdet og da jeg gik op af markvejen, fandt jeg kometen uden kikkert til hjælp, som en lille plet med en tydelig hale – Skønt!

   Komethilsner Tom

Der er lukket for kommentarer.