Komet PanSTARRS – Første observation

Så fik jeg mit første kig på komet PanSTARRS.

Fordi vejrudsigten for Møn så fin ud for d. 12. marts, havde jeg taget min 10×56 håndkikkert og kamera med på arbejd. Bare for det tilfælde at det stadig skulle være klart når jeg kørte hjem fra arbejdet.

En meget tynd måne, hænger over Koster vig.

Klart var det og jeg skynde mig derfor hjem, mens solen sank ned mod Køge bugt motorvejens horisont. Møn, nåede jeg hjem til omkring kl. 18.20. Efter lidt overvejelser om hvor det ville være bedst at observere fra, endte jeg ved Koster Vig. Her fandt jeg et udmærket sted at parkerer og kl. 18.30 var jeg klar til at begynde min jagt på komet PanSTARRS.

Det første jeg fandt var dog en meget, meget tynd måne. Meget flot! Det var godt, for PanSTARRS skulle være lige i nærheden. Så jeg forsatte min jagt på kometen i nærheden af månen, men uden succes.

Omkring kl. 18.55 var mine fingre en masse stivfrosne og meget smertefulde pølser, så tanken om at stoppe jagten, Månen var jo forsvundet bag skyerne, var nærliggende. Men skulle lige have en sidste søgerunde med håndkikkert – Pling! Der stod kometen klar og tydelige i håndkikkertens felt!

Komet PanSTARRS, som kameraet så den, kl. 19.06. Kometen er den lille tågede og lidt aflange plet i midten lige over skyerne. Den så bedre ud i håndkikkerten - Det sværger jeg på!!

Kometen var noget længere væk fra Månen end jeg havde forventet. Men det var en fryd at finde den, så jeg dansede en lille spontan danse, som kun gæssene ude på isen i Koster vig så – Godt for det!

Nå, men kometen lignede… en komet. En klar og tydelige diffus kerne/koma, som var nem at se i håndkikkerten. Og en fin lille hale. Halen var vel omkring 15-20 bueminutter (ca. ½ månediameter) i længde. Ikke lang, men det sidste lys fra solnedgangen tog meget af halens længde og kometens WOW-effekt.

Fulgte kometen mens den dalede ned mod vesthorisonten og skyerne hastigt nærmede sig fra nord. Ca. 19.10, forsvandt PanSTARRS bag en sky lavt over horisonten. Det var så tegnet til mig, om at køre hjem og tø mine frosne pølsefingre op.

Udsnit af billedet ovenfor. Jeg har justeret lys og kontrast, så halen ses tydeligere. Billedet giver et fint indtryk af, hvordan kometen så ud i min håndkikkert.

 

Glæder mig til på fredag hvor PanSTARRS er lidt mere fri af solnedgangen og AFFS har vores Komet og stjernekig.

 

3 thoughts on “Komet PanSTARRS – Første observation

 1. Hej Tom, endnu engang var jeg ude den 17. marts under optimale betingelser. En mørk skybræmme i vest, som indikerede en del af det frontsystem som i dag måske har givet sne til Jylland og Fyn. Men skyerne, mente jeg, var så lave, at de ikke skulle forhindre udsynet til kometen, og alligevel kunne den ikke ses. Eller rettere, jeg kunne ikke se den. Har du nogle nyere optagelser af kometen fra de sidste dage?
  Komet hilsen, Niels

  • Hej Niels,

   Komet PanSTARRS er ikke særlig højt på himlen endnu. Når det er blevet mørkt nok til at kometen kan ses, så står den 12-15 grader over horisonten, men det bliver bedre efterhånden som dagene går.

   Mit billedet fra den 12. marts, snyder lidt, da det ser ud til at kometen er højt over horisonten, men faktisk var den ikke mere end 5 grader over horisonten da billedet blev taget gennem en telelinse.

   Metoden jeg bruger når jeg skal finde kometen er at starte tidligt, ved slutningen af borgelig tusmørke. Og så skanner jeg vesthimlen med min håndkikkert. Først et svirp fra vest-syd-vest til nord-vest i trætophøjde. Så løfter jeg synsretningen et halv synsfelt (3-4 grader hvis det er en almindelig 7×50 håndkikkert du bruger) og gentager svirpet i den modsatte retningen. Sådan forsætter jeg til jeg er sikker på at have passeret kometens højde over horisonten.

   Hvis jeg ikke har fundet PanSTARRS i første forsøg gentager jeg blot min afsøgning igen og igen til jeg finder kometen.

   Ved slut af borgelig tusmørke, står PanSTARRS i kompasretning 285-285 grader, altså næsten stik vest, det er derfor jeg afsøger området mellem vest-syd-vest og nord-vest. Retningen vest ændrer sig kun lidt i de kommende uger.

   Jeg har desværre ikke nogle optagelser fra de sidste par dage. Sidst jeg så kometen var fra Avnø Naturcenter i fredags, sammen med 20-25 gæster, men da havde jeg ikke tid til at fotografere kometen.

   Jeg overvejer at lægger et søgekort ud på bloggen en af de nærmeste dage. Det mest anvendelige vil nok være et søgekort med kompasretningen og angivelse af højde over horisont. Vil det være en hjælp?

   mvh Tom

 2. Hej Tom, hvor er jeg glad for at du har fået øje på kometen PanStarrs. Jeg har i de sidste aftener fra den 12 – 15 marts holdt øje med den, både med og uden skyer. Men ikke et glimt har jeg fået af den. Nu ser jeg endelig hvor svag og lille den egentlig er, og har forståelse for hvorfor den ikke er lige til at få øje på. De store flotte billeder fra udlandet giver jo indtryk af at den er nemt at spotte, men ikke her i lille DK. Jeg troede at den lavere, men nu kan jeg se ud fra dine billeder at den relativt højy oppe, og derfor undrer det mig virkeligt ikke at jeg ikke har set den. Men nu prøver jeg igen her til aften, den 16 marts, inden de store fronter kommer ind og giver alt den sne vi skal have. Tak for dine flotte biilleder og også dem med Zodiak lyset.
  Komet hilsen herfra, Niels.

Der er lukket for kommentarer.