Hvor tidligt kan du se stjerner efter solnedgangen?

Det er ikke et spørgsmål jeg har tænkt så meget over. Men jeg har tit stået og kigget op, for at spotte Vega og andre klare stjerner, mens himlen langsomt bliver mørkere.

Fredag d. 18. oktober, havde vi en af disse fantastisk klare dage som efteråret byder på. Og rent tilfældigt var jeg ude i haven, mens solen gik ned og himlen mørknes. Og som så mange gange før, skulle jeg lige se, om jeg kunne spotte Vega inden jeg gik videre i mine gøremål.

Ganske rigtigt kl. 18.24, kun 19 minutter efter solnedgang, fandt jeg Vega i Lyren som en lille lysende prik på den mørke blå himmel. Tre minutter senere spottede jeg Altair i Ørn.

Uden at vide det præcist, så er det vist det tidligste at jeg har spottet Vega og helt klart det tidligste at jeg har spottet Altair efter solnedgang.

Hvor tidligt kan du spotte Vega eller Altair efter solnedgangen?

At spotte stjernerne meget tidligt, er en meget enkelt fornøjelse, som kun kræver dine øjne og et ur. Ud over dine øjne og uret, så kræves meget klart vejr. Helst med polarluft som har været en tur over de norske fjelde og er blevet knastør og krystalklar. Det sker jævnligt her i efterårsmånederne at vi har den slags vejr i Danmark.

Det forberede også din chancerne, hvis stjernen du forsøger at spotte tidligt står højest på himlen, når solen går ned. Det gør Vega og Altair her i september, oktober og november. Så det er nu, at du skal forsøge at spotte de to stjerner meget tidligt.

Til sidst så hjælper det at have et referencepunkt, som du kan starte ”jagten” fra. Jeg brugte selv et stort ahorntræ i fredags. Men du kan også bruge flagstangen, hjørnet på tagryggen eller noget helt tredje som referencepunkt. Den første aften, når du har spottet Vega, placerer du dig således at Vega står tæt på referencepunktet. Næste aften stiller du dig det samme sted, blot tidligere og begynder at lede efter Vega ud fra dit referencepunkt. Så burde du have held til at finde Vega tidligere end den første aften. Den tredje aften kan du starte endnu tidligere og vil måske kunne presse dine tider lidt mere.

God fornøjelse!