Komet ISON

Se Komet ISON  – Opdatering for min seneste vurdering af udsigten til komet ISON

Årets mest omtalte komet nærmere sig nu hastigt det punkt i sin bane hvor den er tættest på solen (perhelion), hvilket sker den 28. november kl. 19.25.

Hvor på himlen, hvornår og hvordan du skal kigge for at se Komet ISON, det forsøger denne artikel at give nogle svar på, set fra et dansk perspektiv.

I december 2011 var komet Lovejoy et imponerende syn fra den sydlige halvkugle. Mit håb er at Komet ISON får en lige så lang hale, blot klarere 🙂 Billedet er taget fra ISS af Dan Burbank.

Forventningerne til, at komet ISON vil levere et spektakulært show i dagene og ugerne efter dens perhelion passage er enorme. Især blandt teleskopproducenter, teleskopforhandlerne og amatørastronomerne.

Dog er der ingen i denne verden, som på nuværende tidspunkt kan sige noget sikkert om hvor spektakulær ISON vil blive eller om den overlever sin tætte tur forbi solens brændende overflade!

Jeg vil i denne artikel beskrive hvordan du bedst spotter komet ISON i dagene efter dens perhelionpassage. Beskrivelsen er baseret på min forventning til at komet ISON bliver forholdsvis klar og med en tilsvarende lang hale. Men hvad der reelt sker, må tiden vise.

Først et par råd

De tidspunkter som jeg har skrevet, gælder for Møn og Sjælland. Bor du på Bornholm så træk 4-5 minutter fra. Er det Fyn du bor på, så læg 5 minutter til. I Østjylland læg 5-10 minutter til. I Vest- og Nordvestjylland er det nærmere 15 minutter du skal lægge til.

I de første dage efter komet ISON’s perhelionpassage vil kometen stå tæt på horisonten og det er derfor et krav at du finder et sted med frit udsyn helt ned til den sande horisont, så ingen tagrygge, højhuse eller træer indenfor den første kilometer eller to! Kravet gælder i retningerne sydvest til vest om aftenen og øst til sydøst om morgen.

Som hjælp til at se komet ISON anbefaler jeg, at du bruger en helt almindelig prismekikkert (håndkikkert). Glem teleskopet, hvis du har adgang til et sådan. Det viser for lille et udsnit af himlen / kometen til at være rigtig anvendelig.

Når vi kommer hen i starten af december og komet ISON begynder at blive synlig på en mørk himmel, så find et mørkt sted at observere fra! Et sted med ingen eller minimal lysforurening i den retning du vil kigge i. Er der den mindst smule lysforurening, så svinder halen ind og bliver kedelig og afstumpet! Nogle af de bedste mørke steder, er hvor du har frit udsyn ud over havet. Befinder du dig på Sydsjælland eller Sjælland i det hele taget, så finder du De mørkeste steder her.

HUSK at vis kometen til dine børn, især hvis den bliver klar og spektakulær. Måske går der årtier inden en tilsvarende komet viser sig på vores del af himlen.

28. november kl. 12.00 – 15.48 (solnedgang)

ISON står mindre end 2 grader fra solen. Det er derfor for farligt at forsøge at se kometen, så lad være! Komet ISON vil i tidsrummet blive stadig klarere. Fra at lyse med 1/3-del af Venus’s lysstyrke til at være lidt klarere end Venus. ISON vil være klarest kl. 19, når kometen er tættest på solen, da forventes den at lyse 13 gange så klart som Venus, men hvor klar kometen reelt bliver, er meget usikkert.

Se også afsnittet Internettet nederst i artiklen.

29. november kl. 8.06 (solopgang)

Kort med komet ISON's bane mellem stjernerne i dagene 29. november til 3. december. Kortet gælder for kl. 8.00, cirka 5 minutter før solopgang. På det tidspunkt kan du ikke se alle de stjerner som kortet viser.

Komet ISON står kun tre grader fra solen. Start med at kigge ca. 1 time før solopgangen. Måske er du heldige at se halen og kometens hoved inden solen kommer op. Men det kræver at kometen bliver meget klar. Solen kommer op i kompasretningen østsydøst. Er du ude en time før solopgang skal du søge efter halen i kompasretning mellem øst og østsydøst.

Chancen for at se halen på den lyse morgenhimmel er ikke stor, men man ved jo aldrig før end man har prøvet!

29. november kl. 15.47 (solnedgang)

Komet ISON vil stå 1-2 grader (2-4 månediametre) over horisonten når solen lige er gået ned. Kometen er stadig meget tæt på solen, så du må ikke forsøge at finde den, før end solen er gået ned.

I det øjeblik at den sidst snip af solen er sunket ned bag horisonten, kan du gøre et forsøg på at find kometen 3-4 grader til venstre for det punkt, hvor solen gik ned. Det vil sikkert kræve en prismekikkert at spotte kometen på den meget lyse himmel. Medmindre at kometen overrasker os alle, ved at blive meget klar.

Kort med komet ISON's bane mellem stjernerne i dagene 29. november til 3. december. Kortet gælder for kl. 15.55, cirka 10 minutter efter solnedgang. På det tidspunkt kan du ikke se alle de stjerner som kortet viser.

Har ISON udviklet en lang og klar hale, kan du gøre et forsøg på at se enden af halen, meget lavt over horisonten, når borgelig tusmørke er overstået 45 minutter efter solnedgang.

30. november kl. 8.08 (solopgang)

Kometen vil stå 3-4 grader over horisonten ved solopgang. Det forbedre vores chancer for at se kometen før end solen kommer op. Endvidere må det forventes at halen nu er ganske lang og veludviklet.

Så gå ud 1-1½ time før solopgang. Og begynd at afsøge horisonten i kompasretningen østnordøst til østsydøst.

Hvis vi er heldige, så vil ISON’s hale være synlig som en tåget stribe af lys der strækker sig op fra horisonten, som et søgelys.

Efterhånden som tiden går, vil halen stige op over horisonten og omkring kl. 7.25 (40-45 minutter før solopgang) vil ISON’s hoved stige op over horisonten. Brug evt. prismekikkert.

30. november kl. 15.46 (solnedgang)

Ved solnedgang står komet ISON 4-5 grader over horisonten og 4-5 grader til højre for det punkt hvor solen gik ned. ISON går ned 30-40 minutter efter solnedgangen. Og du skal nok forvente at bruge prismekikkert for at se kometen i dette tidsrum. Efter at kometens hoved er gået ned, omkring kl. 16.25, vil halen forblive synlig længe efter solnedgang.

Så det er en god grund til at blive ude, mens mørket sænker sig og du forhåbentlig kan nyder synet af ISON’s hale der dukker frem fra solnedgangen og bliver længere jo mere mørkt det bliver.

1. december kl. 8.09 (solopgang)

Stå tidligt op! Komet ISON’s hoved kommer op over horisont allerede kl. 7. Men allerede kl. 6 vil halen måske kunne ses, som et søgelys der strækker sig op fra horisonten.

Du skal kigge i kompasretning østnordøst til østsydøst.

1. december kl. 15.45 (solnedgang)

Komet ISON d. 8. oktober 2013. Billedet er taget med et større teleskop, før end ISON begyndte at blive rigtig klar i november.

Ved solnedgang står kometen ca. 6 grader over horisonten og 7 grader (et synsfelt i en prismekikkert) til højre for det punkt på horisonten, hvor solen gik ned.

Mellem solnedgang og komet ISON’s nedgang (kun hovedet) er der nu et tidsvindue på 50 minutter. Det forbedre chancerne for at du fange hele kometen i prismekikkerten inden hoved går ned. ISON’s hale vil kunne følges som et søgelys der strækker sig op fra horisonten, mens mørket falder på.

2. december kl. 6.15 (2 timer før solopgang)

Allerede kl. 6.15 skal du være oppe og ude, for at se om du kan se ISON’s hale, der strækker sig op fra østhorisonten. ISON’s hoved vil komme op kl. 6.40. Så du har næsten 1½ time til at kigge på kometen i den tiltagende dæmring, inden solen kommer op kl. 8.11.

 2. december kl. 15.44 (solnedgang)

Komet ISON’s hoved går ned cirka en time efter solnedgang. Det bedste tidspunkt at se kometen på er cirka 30 minutter efter solnedgang, hvor kometens hoved står 3 grader over horisonten i kompasretning sydvest og vestsydvest.

ISON’s hale vil forhåbentlig være synlig som et søgelys længe efter at ISON’s hoved er gået ned kl. 16.45.

3. december kl. 6.25

ISON’s hoved kommer op over horisonten på dette tidspunkt, næsten 2 ¾ time før solopgang. Det må forventes at halen har været synlig længe før hovedet kommer op.

Min personlige vurdering er at kometen ses bedst om morgen fra d. 3. december og nogle dage derefter. Kometen kommer op så tidligt, at der kun er en svag antydning af morgendæmring på østhimlen, så halen kan ses i sin fulde udstrækning. Og kometen er d. 3. december kun få dage efter perhelion, så ISON vil være relativ klar og forhåbentlig med en lang hale.

3. december kl. 16.45

Komet McNaught var spektakulær fra den sydlige halvkugle i 2007. Om komet ISON kan levere et ligeså imponerende show ved vi først i december. Kilde www.wikipedia.org

Komet ISON’s hoved går ned kl. 16.45, cirka 1 time efter solnedgangen. Det er ikke så gode forhold som om morgen, men det giver os der er knap så morgenduelig en chance for at se en flot komet.

Resten af december

I dagene efter den 3. december vil komet ISON forsætte med at kravle op på himlen, hvorved tidsvinduet mellem komet opgang og solopgang forbedres og tilsvarende forbedres tidsvinduet mellem solnedgang og komet nedgang.

Bedst er udsynet om morgen, hvor kometen hurtigt vinder tid før solopgangen og derved kan allerede d. 3. december ses på en mørk himmel. Om aftenen går det langsommere med at vinde tid efter solnedgangen og vi skal derfor hen omkring d. 10. december, før end vi kan se kometen på en mørk himmel.

Komet ISON vil efter d. 28. november bevæge sig væk fra solen og derved blive svagere, men kometen vil dog forblive synlig med det blotte øje det meste af december.

Internettet

Solen er under konstant overvågning med satellitter og på nogle af deres billeder vil du kunne følge komet ISON i de dage, hvor den er tættest på solen. Her er et par links:

SOHO LASCO C3 http://sohowww.estec.esa.nl/data/realtime/c3/512/

SOHO LASCO C2 http://sohowww.estec.esa.nl/data/realtime/c2/512/

STEREO A & B http://stereo.gsfc.nasa.gov/beacon/

Meget mere baggrundsinfo om Komet ISON finder du på Amatørastronomisk Selskab Fyn’s hjemmeside

 

P.S. Fandt du indholdet i denne artikel brugbar, så del det med dine venner på Facebook, twitter eller et tredje sted. Jo flere mennesker der ved hvor de skal kigge jo bedre 🙂

12 tanker om "Komet ISON"

 1. Hej Tom
  Fin side! Og dejligt at høre fra dig!
  Jeg har videresendt linket til familie og venner.
  Det undrer mig lidt, at kometen efter din beskrivelse er lige nem at se morgen og aften. Næsten uanset hvordan den kommer rundt om Solen, må den da stå “ovenfor” eller “nedenfor”. Som Venus, der jo enten er morgen”stjerne” eller aften”stjerne”, men ikke begge dele samtidig…?

  Mange hilsener
  Ole

  • Hej Ole,

   Herligt at høre fra dig! 🙂

   At vi kan se komet ISON på både morgen og aftenhimmel skyldes en kombination af vores breddegrad og så det faktum at kometen efter perihelion, har en højere deklination end solen. Så komet ISON befinder sig nord/nordvest for solen på himlen efter dens perihelionpassage. At kometen står nordvest for solen gør at den kommer op før solen. Men fordi kometen samtidig har en højere deklination end solen, så vil den have en længere dagbue end solen. Hvilket gør at den også er synlig på aftenhimlen. Men som jeg skriver står kometen ikke nær så godt om aftenen, da dens hoved når at gå ned inden aftenskumringen er overstået.

   Når Venus står nordfor solen, så kan Venus også i nogle få dage, ses som både morgen- og aftenstjerne. Men det er noget som kun sker hvert 8. år, sidst var i 2008.

   Mange hilsner Tom

 2. Hej

  Jeg vil bare lige nævne, at vi, National Geographic Channel Denmark, har tilladt os at linke fra vores Facebook-side til din glimrende ISON-walkthrough her.

  VI bringer selv et program om ISON på tv torsdag d. 28. kl 20.00, men selve passagen har vi kreeret som en FB-begivenhed og refererer til din side for yderligere detaljer.
  Forhåbentlig kan det få flere ud i mørket med kikkert og unger.

  Blot til info.

  Mvh
  Jakob Priess
  PR & Marketing Manager
  National Geographic Channel Denmark

 3. Hej Tom

  Sikke en dejlig nyhed, så i stedet for at se på julenisser og farvede lys i haverne, omdannet til rensdyr, kaner og selve Julemanden….
  Kan jeg i stedet nyde december mørkets “sikkert smukkeste lys” LIVE på Himlen.

  Det lyder spændende, og tak fordi du så detaljeret og samtidigt så enkelt formuleret så selv jeg kan forstå det. Så jeg må på udkig efter en kikkert, og håbe at jeg i hovedstadens lys kan finde er rigtig mørkt og øde sted.

  Har du evt. nogen forslag?

  Glædeligt at komet ISON vil komme på julebesøg, Så håber at vejret er klart, og håber rigtig mange vil se den. Det er ikke en chance der kommer hvert år, så tak og pøj pøj ….

  • Hej Tina,
   Det bedste sted i København, som jeg lige her og nu kan komme i tanke, om må være Amagerstrandpark. Her er der frit udsyn over Øresund mod øst og sydøst. Så det er en morgentur at se kometen herfra. Stranden ved Charlottenlund kunne også være et bud på et godt sted.

   Jeg kender ikke alle de “hemmelig” kroge af København godt nok, til at kunne give dig et forslag til et sted med frit udsyn mod sydvest. Men som udgangspunkt skal du lede efter en bakketop.

   God fornøjelse 🙂

 4. Hvor dejligt at finde din side som er let tilgængelig for os som er ikke astrofysiker og bor her i Danmark! En fornøjelse at kigge på og læs i! Tak til dig, Tom.
  Så må jeg krydse finger og være lidt vågen!
  Venlig hilsen Philip Edwards (Østjylland)

 5. Jeg vil på samme måde som Niels Galle takke for oplysningerne, men kan dog supplere med, at jeg fandt en anden dansk side, http://asf.skysite.dk/, hvor kometen omtales, incl. søgekort for november og december.

 6. Tak for en yderst detaljeret gennemgang vedrørende komet ISON. Jeg har fulgt informationer om kometen på udenlandske sites, men ingen kommer tilnærmelsesvis i nærheden af dine. Det er en stor hjælp at du gennemgår detaljerne for kometen, både ved solop- og nedgang, specielt angår, hvornår man kan se hoved eller hale på kometen. Og så kunne du også oplyse om nye links, jeg ikke havde hørt om, bravo. Så godt gået; nu mangler vi bare at det sure november vejr bliver afløst af klare december frostdage, og selvfølgelig at ISON blusser op til det helt store festfyrværkeri.

  • Tak skal du ha’. 🙂
   Ja, lad os krydse fingre for at vejret snart bliver klart og flot, så vi kan få fuld glæde af kometen. Det vil være fantastisk!

Der er lukket for kommentarer.