Komet Lovejoy d. 24. januar

På forunderligvis klarede det op over Møn i går aftes, så jeg var en tur ude med håndkikkerten og et kameraet, for at kigge på komet Lovejoy.

Komet Lovejoy d. 24. janaur 2015 fra Møn. Billedet er en stak af 15 billeder, hvert billede med en eksponeringstid på 3 minutter. Linsen var en 200mm f:4 telelinse. Linse og kamera fulgte stjernerne ved hjælp af en ækvatorialmontering.

Kometen var synlig med det blotte øje som en ulden stjerne, måske lidt svagere end tidligere på måneden, men det er kun en mavefornemmelse, for jeg lavede ingen estimat af dens størrelsesklasse. I håndkikkerten var det lidt mere interessant for her havde den ulden stjerne en tydelige grønlig kulør og en svag hale strakte sig ud fra kometens hoved. Halens kunne følges over det halv synsfelt i håndkikkerten, det vil sige at halens længde var ca. 3,5 grader (7 fuldmånediametre). På billedet kunne jeg følge det stykke som strækker sig fra kometens hoved til den første klare stjerne i kometens hale.

Mens jeg kiggede på kometen i håndkikkerten, tog kameraet billeder, ført af en ækvatorialmontering. Ialt 15 billeder, som jeg i løbet af i dag har fået stakket og behandlet i PC’en. Det blev til billedet her i indlægget. Stjernerne er trukket ud til korte streger, da billederne er stakket på kometen.

Herligt med en klar komet!

Sådan finder du komet Lovejoy – Opdateret

Komet Lovejoy har flyttet sig siden jeg skrev om hvordan du finder kometen.

Søgekort til komet Lovejoy i dagene 28. januar til 3. februar 2015. Print kortet ud og tag det med ud under stjernerne, når du vil finde kometen. Klik på kortet for at åbne en pdf-version.

Det er nu blevet tid til en opdatering af opdateringen om hvordan du finder kometen. Den beskrevne metode passer bedst indenfor en time af kl. 20 i dagene 28. januar til 3. februar. For at gøre det hele vanskeligere, så nærmere Månen sig fuldmåne. Så brugen af en håndkikkert er nu påkrævet for at se komet Lovejoy, på den stadig lysere himmel.

Lovejoy har nu flyttet sig et godt stykke væk fra Syvstjernen, hvilket gør turen blandt stjernerne til den mere spændende! (Lykkes det at finde kometen?)

Komet Lovjoy d. 17. januar. Halen er meget lang på billedet, i håndkikkerten, ser du i bedste fald en meget svag hale på 2-3 grader, uden farver. Billedet er taget fra Møn.

Det er nu tid til at tage den rigtige stjernehop-metode i brug! Kan du først metoden, så er det ikke så svært at finde rundt på stjernehimlen, men det tage lidt øvelse.

Udgangspunktet er stadig Syvstjernen (1) på kortet og cirklerne på kortet viser cirka synsfeltet i en almindelig håndkikkert.

Centre håndkikkertens synsfelt på Syvstjernen og løft det nu cirka 1½ synsfelt, så vil der dukke en flad trekant af to relative klare og en lidt svagere stjerne op (2). Centre synsfeltet på trekanten.

Flyt nu synsfeltet stille og roligt vandret mod højre, efter lidt mere end et synsfelt vil der dukke en misformet rombe af fire svage stjerner og en femte, som en lille hale, op (3). Så er du på rette vej!

Forsæt stille og roligt mod højre. Efter cirka endnu to synsfelter dukker der en større rombe af fire stjerner op (4). Placere denne rombe til venstre i synsfeltet, så skulle der gerne være en lille bue af fire stjerner synlige lidt til højre for midten af synsfeltet (5).

Nu er du meget tæt på kometen!

Centrer du på (5) i dagene 28. – 30. vil kometen være synlig som en tåget plet nederst eller i højre side af synsfeltet.

Efter d. 30. januar skal du centre på (5) og forsætte lidt mod højre, så vil kometen dukke op i synsfeltet.

Når du til en klare stjerne som danner en spids trekant (6), så er du kommet for langt. Men (6) er også et udmærket udgangspunkt til at finde kometen fra. Så kender du i forvejen Beta Andromeda, så tag udgangspunkt i denne stjerne og bevæg håndkikkertens synsfelt 1-1½ synsfelt mod venstre, så vil kometen dukke op.

Husk at printe kortet ud og tage det med ud under stjernerne, så du hele tiden kan tjekke på stjernekortet hvor du er blandt stjernerne.

Hvis du farer vild blandt stjernerne på vejen til komet Lovejoy, så gå tilbage til udgangspunkt og start igen. Tålmodigheden lønner sig!

 

 

Lovejoys hale slår Tyren i ansigtet

Jeg var lidt desperat i aften efter at få et godt billede af komet Lovejoy, for vejret har været lidt drilsk har nede på Møn de sidste mange dage.

Komet Lovejoy d. 14. januar. Kometens hale når hele vejen til Tyren ansigt, en strækning på ca. 11 grader. Cirrusskyerne har på en meget effektfuld måde fået de klare stjerner til at blive store og farvefulde.

Nå, men til trods for en hel del høje cirrusskyer, rester af nogle byger over Tyskland, lykkes det mig at tage 9 billeder. De er nu behandlet i computeren og resultatet er et billede af komet Lovejoy som slår Tyren i ansigtet med sin hale.

På billedet strækker halen sig over 11 grader, visuelt i håndkikkerten var jeg i tvivl, om jeg overhovedet kunne se halen p.g.a. af cirrusskyerne. Men halen er der, for igår d. 13. så jeg halen i håndkikkerten, dens længde var her i ca. 3,5 grader. Svag, men en tydelig diffus stribe.