Stille, stille nat

Det er efterhånden et stykke tid siden at jeg sidst har observeret med mit teleskop, mest fordi vejret har vist sig fra sin mere skyfyldte side i november. Nu traf det sig så heldigt at lørdag d. 8. december var skyfri. Så jeg benyttede mig straks af chance til at observere lidt med mit 15 cm-teleskop. Som blev sat op i et tyndt lag sne, bragende kulde og en helt fantastisk stille nat. Faktisk var det så koldt og stille, så jeg kunne høre højspændingsledningerne, der løber forbi ejendommen, stå og knirke og knage i kulden.

Endnu længere væk, ude over markerne, kunne jeg høre en natugle tude sit sædvanlige uh-hu. Og et eller andet sted ude mod Østmøn bjæffede en hund. Skønt med lidt stemningslyde.

Efter at teleskopet var sat op og justeret, svingede jeg det over på aftenes første objekt, Jupiter. Her havde Den Store Røde plet passeret central medianen af Jupiter en time før, så der måtte være noget at se. Og det var der! Hold da! Jupiters skive stod knivskarp i okularet og helt stille, næsten ingen lufturo til at sløre detaljerne. Og detaljer var der masser af, specielt nu hvor jeg havde fået repareret teleskopet, så det tegnede skarpt.

Okay, mængden af detaljer var ikke på Hubbel niveau. Ej heller sammenlignelig med det større teleskoper kan levere. Men i forhold til det slørede og kontrastløse billede som jeg var blevet vant til at teleskopet leverede, var det en markant forbedring.

Heldigvis, havde jeg taget tegnerekvisitterne med ud, da jeg havde planer om at øve mine evner med blyanten, papir på Jupiter. En af udfordringerne ved at tegne Jupiter er at man skal helst nå at tegne planetens skyformationer på 10 minutter, ellers har planeten drejet så meget så billedet har ændret sig. Så nu var der også et tidspres at tage højde for. Nå, men blyanten blev sat til papiret. Mens jeg sad og nussede med min tegning nåede natuglen at flyve langt mod øst, stadig tudende. Faktisk nussede jeg så længe så der gik 15 minutter før tegningen færdig. Måske ikke helt korrekt, men det gør ikke den store forskel på tegningen.

Skitse af Jupiter som set i mit 15 cm spejlteleskop ved 150x forstørrelse, d. 8. december 2012 kl 22.20. N, S, Ø og V referer til retningerne på himlen.

Tegningen jeg lavede ved teleskopet, rentegnede jeg senere, inddørs. Da skitsen ved teleskopet var blevet lidt for nusset.

Efter Jupiter havde jeg en ide om, at jeg ville se på lidt forskellige deep-sky objekter, men det blev ikke til noget, da teleskopets korrektorlinse allerede var rimmet til på det tidspunkt. Det gjorde at f.eks. Oriontågen, blot var en skygge af sig selv, uden den sædvanlig mængde strukturer.

I stedet nød jeg bare at være ude i natten. Suge lydindtrykkene fra natten til mig og holde øje med himlen, om der skulle være et stjerneskud eller to. Endte faktisk med at se et par stykker. Alt i mens de første cirrusskyer, som varslede den snestorm DMI havde lovet til søndagen, bevægede sig henover stjernehimmelen.

Skøn nat, selv om at det blev lidt kold til sidst.

 

 

 

Julestjerner året rundt!

Møde de rigtige julestjerner året rundt i den lokale astronomiske forening.

Lige nu er der meget opmærksomhed på DR’s julekalender “Julestjerner” som foregår på Brorfelde. Men udenfor julekalenderens Brorfelde, er der mange lokale foreninger, hvor interessen for stjernerne, planeterne og de mystiske ting der er ude i verdensrummet, bliver dyrket. Naturligvis er der Brorfeldes Vennerkreds som holder til på Brorfelde, men der er måske også en foreningen nær dig!

Lad mig starte med at præsentere den forening jeg kender mest til – Astronomisk Forening for Sydsjælland (AFFS) som jeg er formand for og som holder til på Avnø Naturcenter, midt mellem Næstved og Vordingborg.

Foreningen har gang i en masse aktiviter, men kan altid bruge ekstra hænder, teleskoper og frivillige til dette arbejde. Vores aktiviteter dækker meget bredt, fra foredrag, stjernekig, hyggesnak med erfaringsudveksling, udflugter til vores traditionsrige sommer- og juleafslutninger.

Vores nuværende medlemsskare rækker fra Store Merløse i Nord til Møn i sydøst, så vi dækker et stort geografisk område.  Foreningen er altid åben for nye medlemmer og det vi kalder prøvemedlemmer, hvor du kan prøve i tre måneder at være medlem inden du tager den endelige beslutning.

Har du spørgsmål om astronomi eller udstyr, så er det altid godt at spørge på et af vores medlemsmøder. Her er der altid en eller flere som er parate til at hjælpe og besvare dine spørgsmål.

De fleste af vores aktiviteter finder sted på Avnø Naturcenter hvor vi mødes en gang om måneden. Udover Avnø Naturcenter, så tager vi et par gange om år andre steder hen. Enten på udflugt, det kan f.eks. være til Brorfelde eller til Geologisk Museum (de har en flot meteorsamling!). Andre af vores udflugter har været for at vise stjernehimlen frem i vores teleskoper. Den slags arrangementer bliver altid annonceret i lokal aviserne og trækker en masse mennesker til, 50-70 mennesker er normalt. Til sådanne stjernekig arrangementer kan vi altid bruge nye medlemmer, som vil hjælpe med dette utrolige givtige arbejde. Der er ikke noget bedre end at høre et barns (og voksens) glædsudbrud over at se Saturns ringe for første gang.

Nå, nok reklamesnak 🙂

Hvis du er blevet nysgerrig efter at vide mere om foreningen og astronomi, efter at set Julestjerner på DR, så var det måske en god ide at kigge forbi foreningens hjemmeside www.affs.dk Her kan du læse mere om foreningen og du kan tilmelde dig til foreningen.

Og til jer der ikke bor i Sydsjælland og Møn området, så findes der adskillige andre lokale astronomiske foreninger. Den mest komplette oversigt over foreningerne finder du på Astronomisk Selskabs hjemmeside www.astronomisk.dk. Deres liste over lokale foreninger er opdateret her i efteråret, i forbindelse med nyudgivelsen af Astronomisk Guide, så den liste er helt aktuel.

Jeg håber at se nogle af jer på Avnø 🙂