Komet PanSTARRS i snedriver

Den 23. marts var der endelig en klar aften her på Møn, efter flere dage med snebyger på stribe og masser af blæst. Så jeg fandt et sted bag brændestablen, hvor snedriverne var af en overkommelig dybde, læ for vinden og med frit udsyn mod vest.

Med den store prismekikkert afsøges vesthimmelen.

Omkring kl. 19.20 var jeg klar med min store kineser prismekikkert en ”omvendt-Bushnell” af overraskende god kvalitet (der slipper lys igennem!!). Jeg kender ikke dens eksakte forstørrelse, da stemplerne på kikkerten er det rene nonsens, men jeg estimerer den til at være en 20×80. Nå, men efter at jeg var klar, begyndte jeg at afsøge himlen som jeg har beskrevet i Har du set PanSTARRS?. Ret hurtigt dukkede der nogle rutefly i synsfeltet, mens jeg afsøgte vesthimmelen og så omkring 19.30 var det kometen der dukkede op i synsfeltet.

Kometen havde en meget klar og koncentreret kerne, med en kort hale. Efterhånden som mørket faldt på blev der lidt mere hale at se, men helt godt blev det aldrig, da der hang en tyk måne højt på himlen og lyste op. Lidt over kl. 20, vurdere jeg dog halen til at have en længde på ca. 40 bueminutter (ca. 1½ månediameter) og ca. en fjerdedel af dette i bredde.

Det var tydeligt at se i kikkerten, at halen var skarp afgrænset på nordsiden (til højre i skitsen) og meget diffuse på sydsiden. Forskellen på de to sider af halen skyldes helt sikkert den synsvinkel vi har på kometens hale her fra Jorden og så kometens bevægelse mod nord.

Skitse af komet PanSTARRS, som jeg så den igennem min 20x80 prismekikkert. Nord er til højre i skitsen..

Efter at jeg havde tegnet min skitse af PanSTARRS færdig, kom Mette ud og fik et kig på kometen. Det var hendes første kig på en komet. ”Den er flot” lød hendes kommentar, hvorefter hun svingede kikkerten over på Jupiter!

Vi kunne begge se kometen som en lille tåget stjerne. Ikke ligefrem et imponerende syn med det blotte øje, men i en prismekikkert er den et flot syn, som det er værd at dvæle ved – Synes jeg!

Har du set PanSTARRS?

Hvis du ikke har set komet PanSTARRS endnu, så læs videre, så vil jeg forsøge at forklare hvordan du finder og ser kometen.

Komet PanSTARRS er stadig ganske klar og nem at finde i aftenskumringen. Men det kræver at du bruger en håndkikkert og har en vesthorisont uden for mange træer og bygninger til at spærre udsynet. Og tålmodighed.

Den metode jeg bruger når jeg skal finde PanSTARRS er at starte tidligt, faktisk allerede ved slut af borgelig tusmørke, hvilket her i marts og starten af april er ca. 40 minutter efter solnedgang. Jeg har på forhånd undersøgt i hvilken kompasretning at kometen er i, og det er mellem vest og nordvest at kometen er i disse uger.

Med den viden begynder jeg at afsøge vesthimmel, med min håndkikkert.

Håndkikkert, prismekikkert, jagtkikkert, binokular, osv..... Kært bart har mange navne. Og jeg bruger håndkikket og prismekikkert i flæng. Så for at udrydde enhver tvivl, så lad mig slå fast at det er den kikkerttype der er vist på billedet jeg taler om. Du har den nok allerede i huset et sted måske under et andet navn.

Jeg starter afsøgningen i retningen vest og med håndkikkertens synsfelt i græshøjde. Så svinger jeg stille og roligt håndkikkertens synsfelt med nord, mens jeg holder øje med hvad der passere igennem synsfeltet. Når jeg når til eller lidt forbi nordvest, stopper jeg afsøgningen og løfter synsfeltet et halvt synsfelt. Og så svinger jeg tilbage til vest. Hvor jeg igen løfter synsfeltet et halv synsfelt og svinger tilbage mod nordvest.

Sådan forsætter jeg, til jeg er sikkert på at have passeret den højde over horisonten som kometen befinder sig i. Hvis det er 14 grader og håndkikkertens synsfelt er 7 grader, så vil jeg tage mindst 5 afsøgninger frem og tilbage.

Hvis jeg så ikke finder kometen, så er det at der er brug for tålmodigheden.

Fordi så gentager jeg afsøgningen igen og igen, indtil kometen pludselige dukker op i synsfeltet. Som en lille, men tydelig tåget ”stjerne” og med en kort og meget tåget hale der peger næsten lodret op fra horisonten.

Når du har fundet kometen, så er det blot at notere sig retningen og derefter følge kometen, mens mørket falder på og halen bliver tydeligere.

Det jeg har beskrevet ovenfor er med en meget tidlig start på afsøgningen. PanSTARRS er nu så høj på himlen, så hvis du venter med at begynd afsøgningen af vesthimmelen til 1 time og 15 minutter efter solnedgangen. Så er det blevet så meget mørkere, at du nok vil kunne finde kometen i første eller anden afsøgning.

Eneste minus ved at starte afsøgningen senere, er at kometen er kommet længere ned på himlen, så du har kortere tid til at følge den i, inden udsynet til den bliver spærret af dis, træer eller naboens hus.

OBS! Søgekortene jeg skriver om, er fjernet fra serveren da de er forældet og derfor ikke skal fylde på serveren. 16-10-2013 Tom Axelsen

Jeg har lavet fire søgekort som forhåbentlig kan hjælpe dig med at finde kometen. Det ene par korten dækker perioden 20. til 27. marts kl. 19.15 og kl. 19.52, og det andet par dækker perioden 27. marts til 2. april kl. 19.30 og kl. 20.06. Tidspunkterne passer cirka med slutningen af borgelig tusmørke og ved slutning af nautisk tusmørke.

Søgekortene viser godt nok stjerner, men det er er kompasretningerne (verdenshjørnerne) og så kometens højde over horisonten som er de vigtigste informationer som kortene indeholder.

Da det er de informationer som skal bruges for at finde kometen med den metode jeg har beskrevet ovenfor.

På kortene er der også vist hvor meget synsfeltet i en almindelig 7×50 håndkikkert dækker. Og højden er givet med et interval på 7 grader, hvilket svarer til synsfeltet i en 7×50 håndkikkert. På kortene kalder jeg håndkikkert for en prismekikkert, men det er blot to begreber for den samme type kikkert. Måske har du har en tilsvarende kikkert et sted i huset under et tredje navn!?

Jeg håber at denne vejledning kan hjælpe dig med at finde og se komet PanSTARRS. Hvis du har nogle spørgsmål til dette indlæg, så tøv ikke med at skrive til mig i kommentarfeltet.

 

 

Komet PanSTARRS – Første observation

Så fik jeg mit første kig på komet PanSTARRS.

Fordi vejrudsigten for Møn så fin ud for d. 12. marts, havde jeg taget min 10×56 håndkikkert og kamera med på arbejd. Bare for det tilfælde at det stadig skulle være klart når jeg kørte hjem fra arbejdet.

En meget tynd måne, hænger over Koster vig.

Klart var det og jeg skynde mig derfor hjem, mens solen sank ned mod Køge bugt motorvejens horisont. Møn, nåede jeg hjem til omkring kl. 18.20. Efter lidt overvejelser om hvor det ville være bedst at observere fra, endte jeg ved Koster Vig. Her fandt jeg et udmærket sted at parkerer og kl. 18.30 var jeg klar til at begynde min jagt på komet PanSTARRS.

Det første jeg fandt var dog en meget, meget tynd måne. Meget flot! Det var godt, for PanSTARRS skulle være lige i nærheden. Så jeg forsatte min jagt på kometen i nærheden af månen, men uden succes.

Omkring kl. 18.55 var mine fingre en masse stivfrosne og meget smertefulde pølser, så tanken om at stoppe jagten, Månen var jo forsvundet bag skyerne, var nærliggende. Men skulle lige have en sidste søgerunde med håndkikkert – Pling! Der stod kometen klar og tydelige i håndkikkertens felt!

Komet PanSTARRS, som kameraet så den, kl. 19.06. Kometen er den lille tågede og lidt aflange plet i midten lige over skyerne. Den så bedre ud i håndkikkerten - Det sværger jeg på!!

Kometen var noget længere væk fra Månen end jeg havde forventet. Men det var en fryd at finde den, så jeg dansede en lille spontan danse, som kun gæssene ude på isen i Koster vig så – Godt for det!

Nå, men kometen lignede… en komet. En klar og tydelige diffus kerne/koma, som var nem at se i håndkikkerten. Og en fin lille hale. Halen var vel omkring 15-20 bueminutter (ca. ½ månediameter) i længde. Ikke lang, men det sidste lys fra solnedgangen tog meget af halens længde og kometens WOW-effekt.

Fulgte kometen mens den dalede ned mod vesthorisonten og skyerne hastigt nærmede sig fra nord. Ca. 19.10, forsvandt PanSTARRS bag en sky lavt over horisonten. Det var så tegnet til mig, om at køre hjem og tø mine frosne pølsefingre op.

Udsnit af billedet ovenfor. Jeg har justeret lys og kontrast, så halen ses tydeligere. Billedet giver et fint indtryk af, hvordan kometen så ud i min håndkikkert.

 

Glæder mig til på fredag hvor PanSTARRS er lidt mere fri af solnedgangen og AFFS har vores Komet og stjernekig.